Schaerers kaffemaskiner används i professionella miljöer där det ställs mycket höga krav på funktion, tillförlitlighet och gott kaffe.

En miljon bryggenheter tillverkade för schweizisk kaffenjutning

Schweiziska Schaerer AG är världskända för sina professionella kaffemaskiner. Nolato har länge haft ett nära samarbete med dem och har nu tillverkat en miljon brygg­enheter till glädje för kaffenjutare runt om i världen.

Schaerers kaffemaskiner är ­konstruerade för att brygga gott kaffe i professionella miljöer som restauranger och barer men också för att hanteras i mer offentliga miljöer som bensinmackar och väntrum. 

Det ställer inte bara mycket höga krav på kaffemaskinernas tillförlitlighet och robusthet utan också att de dag ut och dag in brygger gott kaffe.

 

Komplex bryggenhet

En nyckelkomponent i kaffemaskinerna är därför själva bryggenheten, som tillverkas av Nolatos under förra året förvärvade enhet i Schweiz, Nolato Treff.

– Bryggenheten är en mycket komplex produkt och består av 58 olika komponenter. Tjugo av dem är i plast och tillverkas av oss, berättar Guido Vollrath, som är vd i Nolato Treff. 

– De resterande 38, främst metalldelar, köper vi in baserat på Schaerers specifikationer.

 

Stabila processer

Tillverkningsprocessen sker i tre faser: Först formsprutas plastkomponenterna, därefter fogas en del av komponenterna ihop genom ultraljudssvetsning och där­efter sker slutmonteringen. För att de enskilda komponenterna ska passa perfekt ihop är toleranserna små, vilket kräver mycket stabila processer för att klara av.

– Vi måste också använda speciellt ut­valda råvaror för att hålla oss inom specifikationerna, kommenterar Guido Vollrath.

 

Livsmedelshygien

Hela produktionen sker i hygienzoner med särskilda regler för kläder och arbetsförhållanden, eftersom det handlar om komponenter som kommer i kontakt med livsmedel.

– Genom att alla följer våra noggranna föreskrifter i produktionen kan vi garantera livsmedelssäkerheten och därmed också vår certifiering enligt ISO 22000, konstaterar Guido Vollrath.

Fram till idag har Nolato Treff tillverkat 1.000.000 bryggenheter till ­Schaerer i ett förtroendefullt samarbete, som dessutom har fördjupats efter att Schaerer sedan några år blev en del av den tyska WMF-koncernen.

 

Brew unit

58 sammansatta komponenter som brygger gott kaffe

Mer att läsa