Grön plast från sockerrör

Grön polyetenplast fungerar utmärkt i läkemedelsförpackningar

Att sockerrör som för­nyelsebar råvara vid tillverkning av polyeten är ett fullt fungerande sätt att skapa mer miljöhållbara plastprodukter. Det visar uttömmande tester hos Nolato Jaycare, som nu erbjuder kunderna biobaserad plast i sina läkemedelsförpackningar.

Nolatos brittiska bolag, Nolato Jaycare, är en av Europas ledande tillverkare av läkemedelsförpackningar i plast. I sin strävan att minska produkternas koldioxidavtryck har man sökt efter alternativ till plast tillverkad av fossil olja.

– Grundförutsättningen har varit att inte på något sätt kompromissa när det gäller förpackningarnas egenskaper, kommenterar Joe Barry, som är vd i Nolato Jaycare. Därför har vi genomfört omfattande tester både externt och internt för att vara fullständigt säkra på att det miljövänliga alternativet fungerar minst lika bra.

 

Etanol från sockerrör

En av de ”gröna” plaster som har uppfyllt specifikationerna är tillverkad av etanol från sockerrör. Processen är precis likadan som vid tillverkning av oljebaserad polyeten. Sockerrörsplasten har därigenom samma egenskaper och funktion som konventionell polyeten.

Hos Nolato Jaycare har den sockerrörsbaserade plasten processats med utmärkta resultat såväl genom formsprutning som genom olika former av formblåsning.

 

Gjort många tester

– Vi har nu gjort så många tester att vi är säkra på att våra burkar och lock tillverkade av ”grön” polyetenplast uppfyller både våra och kundernas krav, konstaterar Joe Barry.

– Vi tar nu ett helhetsgrepp för att kunna erbjuda våra kunder kompletta serier av biobaserade produkter som ska uppfylla alla behov, säger Joe Barry. Vi undersöker 100% PCR och studerar också möjlig­heterna att även använda biologiskt nedbrytbar plast i våra förpackningar.

– Vi nöjer oss inte förrän vi har sökt, testat och lanserat alla praktiskt möjliga alternativ att ligga i framkant för en hållbar framtid!

 

Mer att läsa