Tredje stora utbyggnaden i Ungern skapar ännu bättre möjligheter

Nolatos enhet i Ungern har de senaste tio åren kännetecknats av kontinuerlig tillväxt och nu har ytterligare en kapacitetshöjning gjorts i form av en ny produktionshall. I västra Ungern, i Mosonmagyaróvár, bara några mil från gränsen till Österrike och invid motorvägen mellan Wien och Budapest, ligger en av Nolatos största produktionsenheter.

Nolato har funnits i Ungern sen år 2000 och fabriken i Mosonmagyaróvár har kontinuerligt utvecklats. Det är en stor arbetsplats med omkring 700 anställda, som arbetar med produktion inom såväl Medical Solutions som Industrial Solutions.

Flödena inom medical och industri är helt separerade och miljön är fullständigt anpassad för att skapa de mest optimala förutsättningarna för respektive område.

 

Tredje stora utbyggnaden

Under 2018 har ytterligare en betydande expansion av fabriken gjorts. Det är den tredje stora utbyggnaden på sex år och målsättningen har varit att skapa ännu bättre möjligheter för att uppfylla nyckel­kundernas krav på effektivitet och kvalitet.

 

Effektiv produktionsmiljö

– Utbyggnaden görs för att skapa en effektiv produktionsmiljö för ett nytt, krävande kundprojekt, kommenterar Bart Nolden, som är Vice President Production and Technologies i Nolato Hungary. Projektet omfattar ett stort antal komponenter för en medicinteknisk produkt.

Den nya byggnaden är tolv meter hög och omfattar 1.800 kvadratmeter produktionsyta med kontrollerad miljö samt 1.200 kvadratmeter teknik- och personalutrymmen.

 

Mycket energieffektiv

– Produktionshallen är försedd med automatiska råmaterialsystem och är byggd för att vara mycket energieffektiv, konstaterar Szép Károly, Maintenance Flow Manager.

I den nya delen används enbart LED-lampor, vilket minskar elförbrukningen för belysningen med 75 procent. Maskinerna för processkyla har placerats uppe på taket för att spara produktions­yta. Genom att de kan utnyttja uteluft för kylning under vinterhalvåret sparas upp till 20 procent av energibehovet för kylning.

 

Förberett för framtiden

– Vi har också förberett byggnaden så att det ska vara enkelt att installera nya formsprutor i produktionen.

I den nya hallen ska Nolato Hungary producera produkter som kräver mycket korta cykeltider. Alla nya formsprutor är elektriska istället för hydrauliska och representerar det absoluta toppskiktet vad gäller effektivitet, kvalitet, energiåtgång och produktionsekonomi.

Mer att läsa